PROCoding

Kurs programiranja za predškolce

Nakon ovog kursa, deca će naučiti da prave animacije i upoznaće se sa nekoliko različitih robota. Kurs je namenjen polaznicima uzrasta od 5 do 7 godina.

Kursevi programiranja i robotike za predškolce

Ako se pitate da li deca predškolskog uzrasta mogu da počnu sa učenjem programiranja, odgovor je potvrdan. Naravno, to programiranje se ne odnosi na kucanje puno koda, već na igranje u programskom jeziku ScratchJr.

ScratchJr je programski jezik koji uvodi Vaše dete u svet programiranja. Pravljenjem interaktivnih priča i igrica – igrajući se, deca usvajaju osnovne principe programiranja. U ScratchJr-u nema slova, sve je zasnovano na grafičkim programskim blokovima čijim kombinovanjem nastaje program. U centru programa se nalazi neki od ponuđenih ili od strane deteta nacrtanih karaktera, a pomoću grafičkih blokova deca ih programiraju da se kreću, skaču i igraju. Radi se na tabletu, deca mogu da da dodaju glasove i zvuk, da ubace svoju sliku i urade još mnoge druge zanimljive stvari čime prave svoju igricu/animaciju. Kurs je baziran na STEM principu. Primeri su pažljivo osmišljeni s ciljem da dete nateraju na razmišljanje i rešavanje postavljenog problema.

Za razliku od standardnog programiranja, programiranje pomoću robota je manje apstraktno i deca ga lakše i brže usvajaju. Na ovom kursu, deca će uz pomoć 4 različita robota moći da „isprogramiraju“ svoju igru i svoje priče. Mogu da „nateraju“ robota da se kreće i reaguje upravo onako kako su zamislili. Prednost ovog kursa je u tome što deca uče da programiraju ne koristeći tablete ni računare!

Rad sa robotima u okruženju svojih vršnjaka uči decu da identifikuju problem, da zamisle i isplaniraju rešenje, zatim da ga naprave, testiraju i pokažu drugarima. Na taj način prolaze kroz sve faze koje postoje u procesu inženjerskog dizajna.

Nakon završenog kursa dete će naučiti da isprogramira robota da se kreće kroz lavirint istovremeno izbegavajući prepreke. Pored toga, srešće se i sa senzorima i shvatiti kako oni rade. Kroz praktične primere će se upoznati sa naredbama ponavljanja i steći će intuitivnu predstavu da se neke naredbe pojavljuju u paru. Pored poboljšanja logike kod deteta, ovaj kurs ima za cilj da upozna dete sa osnovnim konceptima programiranja. Sticanje ovog znanja u najranijem uzrastu daje detetu veliku prednost u odnosu na vršnjake.

Neka Vaše dete uđe u svet programiranja na najzanimljivji način 😀

Edukativni centar Procoding je pravo mesto da steknete i usavršite svoje znanje programiranja.

Možemo da se pohvalimo izuzetno kvalifikovanim i stručnim predavačima.

Naši predavači:

Najčešće postavljana pitanja

Da li su svi kursevi dostupni na svim lokacijama?

Nisu svi kursevi dostupni na svim lokacijama. Na svim lokacijama su dostupni kursevi Scrath-a i Python-a, dok se kursevi za odrasle organizuju u Gandijevoj i u Vinči. Detaljne informacije o kursevima i lokacijama možete dobiti tako što pokrenete formu za prijavu, pa ćete za odabrane parametre dobiti dostupne kurseve. Ako imate dodatnih pitanja, možete slobodno da nas kontaktirate. Takođe, svi kursevi koji ne zahtevaju fizičko prisustvo mogu da se održavaju online preko ZOOM-a.

Moje dete se interesuje za programiranje ali nismo sigurni da li će biti istrajno i da li će mu se kurs svideti?

Imate mogućnost da uplatite jedan termin ili jedan mesec da biste bili sigurni kako se dete snalazi. U tom slučaju je cena nešto viša nego kad uplaćujete ceo kurs odjednom.

Zanima me jedan kurs ali se trenutno ne održava na lokaciji koja mi je najbliža. Da li postoji mogućnost da se taj kurs održi i blizu mene?

Ako je to kurs koji ne zahteva fizičko prisustvu, uvek imate mogućnost priključenja kursu koji se održava online preko ZOOM-a. U svim našim slučajevima smo imali veoma pozitivna iskustva u radu sa ZOOM-om, polaznici koji imaju 8 i više godina nisu imali problem da prate kurs na taj način. U svakom slučaju, možete da nam pišete pa u slučaju većeg interesovanja može biti organizovan kurs i na lokaciji bliže Vama.

Koliko ima polaznika u grupi?

U grupi ima najviše do 6 polaznika.

Zanimaju me radionice koje organizujete. Kad i kako se održavaju?

Tokom godine organizujemo brojne radionice. Radionice se održavaju tokom školske godine i to najčešće vikendom u trajanju od nekoliko sati. Nekoliko vikenda zaredom se bavimo istom temom. Možete da uplatite jednu radionicu ili ceo ciklus kada je cena nešto niža.

Ko su predavači na kursu Procoding IT odeljenje?

U Procoding IT odeljenu časove drže naši najbolji predavači, a to su nastavnici koji rade u srednjim školama i najbolji studenti tehničkih fakulteta. Oni istovremeno pripremaju osnovce za takmičenja iz programiranja.

Imam dete srednjoškolca koje je jako zainteresovano za programiranje, ali nije uspelo da upiše IT odeljenje, pa je upisao neku drugu školu. Da li može uz svoje obaveze u školi da pohađa kod vas kurs Procoding IT odeljenja?

Naravno, potrebno je da dođe na inicijalni test kako bismo utvrdili nivo trenutnog znanja. Časovi su najčešće vikendom i odvijaju se preko ZOOM platforme tako da bez obzira gde se nalazite imate mogućnost praćenja gradiva.

Ko su predavači u Procoding IT odeljenju?

U Procoding IT odeljenju predavači su nastavnici srednjih škola i najbolji studenti tehničkih fakulteta. Ti isti predavači pripremaju i osnovce za takmičenja.

Da li mogu u bilo kom trenutku da upišem kurs Procoding IT odeljenje?

Zbog velikog interesovanja, potrebno je napraviti rezervaciju mesta za ovaj kurs. Grupe se obično formiraju u junu, a sam kurs kreće u septembru.