PROCoding

Kurs pravljenja igrica u Scratch-u

Nakon ovog kursa, polaznici će moći da prave animacije i igrice u programskom jeziku Scratch. Kurs je podeljen na tri nivoa i namenjen je polaznicima uzrasta od 8 do 11 godina.

Scratch je programski jezik kojim deca mogu započeti svoje prve ozbiljnije korake u svetu programiranja. U njemu se programira tako što se koriste i slažu jednostavni programski blokovi. Slaganjem programskih blokova, deca mogu da naprave zanimljive animacije i igrice. Zbog svoje jednostavnosti, pogodan je za učenje programiranja u ranom uzrastu.

U ponudi su tri nivoa ovog kursa. Upis na određeni nivo zavisi od  predznanja deteta. Nastava se izvodi tokom celog polugodišta sa pauzama za vreme raspusta i praznika. Deca se kursu mogu priključiti bilo kad. Moraju biti prisutna na bar 75% časova kako bi dobila sertifikat. Poslednjih nekoliko časova je posvećeno završnim projektima. Tu se očekuje da dete uz minimalnu pomoć napravi neku animaciju. 

Prvi nivo Scratch-a

Prvi nivo Scratch-a je  namenjen deci koja se prvi put sreću sa Scratch-om. Akcenat je na pravljenju animacija sa malo koda i jednostavnih igrica. Na kraju kursa se od njih se očekuje da usvoje koncept događaja u programiranju i da savladaju naredbe ponavljanja i grananja. Naučiće da dodaju i zvučne efekte. Primeri su pažljivo odabrani tako da se nadovezuju na gradivo koje se u tom uzrastu radi iz drugih predmeta u školi.

Kliknite na link i pogledajte neke od kvizova koji će učenici raditi tokom prvog nivoa Scratch-a.

Drugi nivo Scratch-a

Drugi nivo Scratch-a je namenjen deci koji su uspešno završila prvi nivo Scratch-a. Na ovim časovima  se posvećuje pažnja učenju bezbednog ponašanja na internetu. Iako je ovaj nivo izuzetno zahtevan, učenicima je on najzanimljiviji. Na kursu će deca koristiti operatore poređenja i raditi sa blokovima odlučivanja. Upoznaju i pojam promenljive. Od učenika se očekuje da razumeju vrednosti “tačno” i “netačno” dobijenih kao rezultat izvršavanja operatora poređenja. Očekuje se da samostalno ili uz malu pomoć prave jednostavne projekte koristeći blokove naredbi koje su savladali. Takođe se očekuje da samostalno pronađu greške u programu i da ih isprave. Očekuje se da tokom kursa usvoje pojam promenljive i savladaju upotrebu petlji, uslova, logičkih operatora i operatora poređenja.

Znanje stečeno na ovom kursu možete dopuniti primerima sa naše platforme www.kurseviprogramiranja.rs. Na platformi www.kurseviprogramiranja.rs možete naći veliki broj online kurseva programiranja za decu i odrasle.

Više informacija o ovom primerima možete videti klikom na link.

Treći nivo Scratch-a

Treći nivo Scratch-a je najozbiljiniji i zahteva da učenik već dobro poznaje Scratch. Neophodno je da su deca u tom trenutku savladala matematiku nižih razreda. Na ovom kursu Scratch-a, deca će upoznati njegovu najzanimljiviju stranu kroz pravljenje igrica i animacija. Cilj je da kroz praktične primere nauče sve što su do sada naučili u Scratch-u.

 

Pripremili smo za sve zainteresovane priručnik za rad u programu Scratch 2. Osmišljen je tako da pomogne svim našim polaznicima u procesu pravljenja igrica na kursu, a dostupan je i ostalima potpuno besplatno. Priručnik iz Scratch-a možete preuzeti na linku ispod.

Priručnik za Scratch (.pdf)

 

Nešto više o Scratch-u možete naći i u udžbenicima iz informatike za peti razred. Nekoliko članova našeg tima je učestvovali u pisanju najnovijeg udžbenika za peti razred koji je odobren 2022. godine i dostupan je na sajtu www.besplatnabiblioteka.com, a direktno ga možete preuzeti ako kliknete na link.

Edukativni centar Procoding je pravo mesto da steknete i usavršite svoje znanje programiranja.

Možemo da se pohvalimo izuzetno kvalifikovanim i stručnim predavačima.

Naši predavači:

Najčešće postavljana pitanja

Da li su svi kursevi dostupni na svim lokacijama?

Nisu svi kursevi dostupni na svim lokacijama. Na svim lokacijama su dostupni kursevi Scrath-a i Python-a, dok se kursevi za odrasle organizuju u Gandijevoj i u Vinči. Detaljne informacije o kursevima i lokacijama možete dobiti tako što pokrenete formu za prijavu, pa ćete za odabrane parametre dobiti dostupne kurseve. Ako imate dodatnih pitanja, možete slobodno da nas kontaktirate. Takođe, svi kursevi koji ne zahtevaju fizičko prisustvo mogu da se održavaju online preko ZOOM-a.

Moje dete se interesuje za programiranje ali nismo sigurni da li će biti istrajno i da li će mu se kurs svideti?

Imate mogućnost da uplatite jedan termin ili jedan mesec da biste bili sigurni kako se dete snalazi. U tom slučaju je cena nešto viša nego kad uplaćujete ceo kurs odjednom.

Zanima me jedan kurs ali se trenutno ne održava na lokaciji koja mi je najbliža. Da li postoji mogućnost da se taj kurs održi i blizu mene?

Ako je to kurs koji ne zahteva fizičko prisustvu, uvek imate mogućnost priključenja kursu koji se održava online preko ZOOM-a. U svim našim slučajevima smo imali veoma pozitivna iskustva u radu sa ZOOM-om, polaznici koji imaju 8 i više godina nisu imali problem da prate kurs na taj način. U svakom slučaju, možete da nam pišete pa u slučaju većeg interesovanja može biti organizovan kurs i na lokaciji bliže Vama.

Koliko ima polaznika u grupi?

U grupi ima najviše do 6 polaznika.

Zanimaju me radionice koje organizujete. Kad i kako se održavaju?

Tokom godine organizujemo brojne radionice. Radionice se održavaju tokom školske godine i to najčešće vikendom u trajanju od nekoliko sati. Nekoliko vikenda zaredom se bavimo istom temom. Možete da uplatite jednu radionicu ili ceo ciklus kada je cena nešto niža.

Ko su predavači na kursu Procoding IT odeljenje?

U Procoding IT odeljenu časove drže naši najbolji predavači, a to su nastavnici koji rade u srednjim školama i najbolji studenti tehničkih fakulteta. Oni istovremeno pripremaju osnovce za takmičenja iz programiranja.

Imam dete srednjoškolca koje je jako zainteresovano za programiranje, ali nije uspelo da upiše IT odeljenje, pa je upisao neku drugu školu. Da li može uz svoje obaveze u školi da pohađa kod vas kurs Procoding IT odeljenja?

Naravno, potrebno je da dođe na inicijalni test kako bismo utvrdili nivo trenutnog znanja. Časovi su najčešće vikendom i odvijaju se preko ZOOM platforme tako da bez obzira gde se nalazite imate mogućnost praćenja gradiva.

Ko su predavači u Procoding IT odeljenju?

U Procoding IT odeljenju predavači su nastavnici srednjih škola i najbolji studenti tehničkih fakulteta. Ti isti predavači pripremaju i osnovce za takmičenja.

Da li mogu u bilo kom trenutku da upišem kurs Procoding IT odeljenje?

Zbog velikog interesovanja, potrebno je napraviti rezervaciju mesta za ovaj kurs. Grupe se obično formiraju u junu, a sam kurs kreće u septembru.