Edukativne igračke ZA DECU

Edukativne igračke su jako bitne za razvoj dece. Pomoću ovih igračaka deca mogu da nauče slova, brojeve, osnovne računske operacije. Pored umnih sposobnosti, pomoću igračaka mogu da poboljšaju grubu i finu motoriku. Postoji i posebna kategorija didaktičkih igračaka. Da bi se igračka zvala didaktičkom,  neophodno je da navodi dete na razmišljanje i da ga fokusira na rešavanje zadatka a da taj fokus zahteva manji ili veći intelektualni napor.

Igračke

Igrajući se, dete upoznaje svet oko sebe, unapređuje svoje motoričke i intelektualne sposobnosti. Najbolje igračke su one koje podstiču decu na razmišljanje i kreativnost. Deca istražuju različite oblike, boje, zvukove, podstičući svoju maštu. Takođe, jako je bitno izabrati igračku prema uzrastu deteta. Kako dete raste tako se menjaju njegova interesovanja. Maloj bebi će pažnju privući igračke intenzivnih boja koja ispuštaju razne zvukove, dok će starija deca više voleti neke društvene igre ili slaganje kockica. Prilikom kupovine igračaka treba imati na umu šta će dete moći da nauči koristeći je.

Lego igračke

Skoro da nema deteta koje ne voli da slaže lego kockice. Deca lego kockicama mogu da pristupe na više načina: da prate priložena uputstva ili da sami nešto naprave „iz glave“. Dok slažu lego, deca moraju da ulože određen intelektualni napor kombinovan sa finom motorikom. Uz aktivan rad prstiju i intenzivno razmišljanje u mozgu deteta dolazi do bržeg povezivanja nervnih završetaka i stvaranja novih veza – sinapsi.

Lego roboti

Najbolji poklon koji možete da kupite školskom detetu je set lego robota. Ove edukativne igračke sadrže komplet od preko 800 kockica neophodnih da se napravi 5 različitih interaktivnih robota. Igra se ne završava njihovim sklapanjem. Robot se može isprogramirati da govori, da se kreće, da pomoću lica izrazi svoje raspoloženje itd. Zahvaljujući ugrađenim senzorima, robot može da „vidi“ predmete i boje, prepozna udaljenost, pravi gestove rukama, itd. Pored toga, robotom se može upravljati pomoću aplikacije na tabletu. Koristeći ovog robota dete stiče znanja u STEM oblastima. Ako detetu ponestane ideja, tu su i škole programiranja koje nude kurseve u kojima se kroz zanimljive primere i edukativne igračke deca uvode u svet robotike.