Šta svaki roditelj treba da zna o Robloxu?

Šta je Roblox?

Koliko puta ste rekli drugom roditelju: „Moje dete po ceo dan igra Roblox.“ Da li znate šta je Roblox? Većina roditelja pogrešno misli da je Roblox jedna igrica. Kada kažete da dete igra Roblox, zapravo niste bili potpuno precizni. Roblox nije jedna igrica, već platforma na kojoj se nalaze igrice koje kreiraju drugi korisnici. Na platformi se nalaze igre različitih žanrova – platformske, igre uloga, virtuelni svetovi i mnogi drugi. Ono što je svima njima zajedničko je da se nalaze na Roblox platformi i uglavnom su namenjene većem broju korisnika.

Roblox igrice se mogu igrati online: dovoljno je da imate računar ili pametni telefon i pristup internetu. Tokom igranja igrice, Roblox igrači mogu da vide druge igrače, da se sa njima druže i sarađuju. Roblox najviše igraju deca i mladi. Postoji veliki broj Roblox igrica, a neke od trenutno najpopularnjih u svetu i kod nas su Adopt me, Royal high, Tower of hell, Murder Mystery, JailBreak i MeepCity.

Da li je Roblox bezbedan za decu?

Pitanje koje verovatno najviše brine roditelje je da li je Roblox bezbedan za decu. Na Roblox platformi postoji prozor za ćaskanje. Dobra stvar je da se vrši automatsko filtriranje poslatih i primljenih poruka. Poruke koje sistem prepozna kao pokušaj otkrivanja ličnih podataka kao što su prava imena i adrese biće uklonjene. Bez obzira na tu mogućnost, naša preporuka je da sa detetom uvek popričate o tome da ne razmenjuje lične podatke sa “prijateljima” u igrici. Takođe, za decu mlađu od 13 godina poželjno je da prozor za ćaskanje bude potpuno isključen. Ako želite detaljnije da se informišete kako da se sigurno ponašate u Roblox svetu, pogledajte link dostupan na samoj Roblox platformi.

Ko ima malo više vremena, tu je i politika pravila privatnosti koju možete naći klikom na link.

roblox-safety

Šta je Robux?

Igrači u Robloxu mogu kreirati svog avatara. Avatar je “kockast” i nije previše lep, ali ko ima dovoljno virtuelnog novca može sebi da napravi prilično cool avatara. Virtuelni novac se u Robloxu zove Robux. Pored toga što možete da ulepšate svog Avatara, koristeći Robux možete iznajmiti kuću, opremiti je i koristiti za sve ono za šta koristite novac u realnom svetu.

Kako doći do Robuxa? Robux se može lagano akumulirati kroz igru, a može se i kupiti i prodati za pravi novac. U trenutku pisanja ovog članka 1000 Robuxa je iznosilo oko 350 dinara. Kao što možete biti opljačkani u relanom svetu, tako možete biti opljačkani u Robloxu. Koristeći razne phishing tehnike zonamerni korisnici mogu da ukradu Vaš novac ili neke druge virtuelne predmete, tako da morate biti veoma oprezni da do toga ne dođe.

Ako želite da vidite trenutni kurs Robuxa, kliknite ovde

Pravljenje igrica u Roblox-u

Ono što je jako zanimljivo je da deca (a i odrasli) mogu da kreiraju sopstvene igrice u Robloxu. Da bi napravili svoju igricu, potrebno je da instaliraju Roblox Studio i započnu dizajniranje igrice. Roblox Studio ima gomilu korisnih tutorijala. Međutim, zahtevaju solidno znanje engleskog jezika.

Da bi se napravile ozbilnije igrice u Robloxu, potrebno je savladati programski jezik Lua. Lua je script jezik koji nije težak za učenje i njegova malo modifikovana verzija se koristi u Robloxu. Najlakši način za učenje programskog jezika Lua je upravo kroz pravljenje igrica u Robloxu. Za učenje programskog jezika Lua potrebno da je instalirati editor za tekst. Editor je mesto gde se piše program, odnosno kod. U okviru Roblox Studija postoji ugrađen tekst editor što programiranje čini jednostavnijim.

Učeći ovaj programski jezik, dete može da nauči šta su promenljive, tipovi podataka, operatori, petlje, ugneždene petlje, uslovno grananje, funkcije i druge koncepte koji se koriste i u ostalim programskim jezicima. Na taj način će deca steći znanje o osnovnim konceptima u programiranju, a ako su dovoljno kreativna, mogu da naprave i svoju igricu na kojoj mogu i da zarade. Postoje kreatori igrica koji su uspeli da zarade veliki novac tako što su napravili popularnu igricu u Robloxu. Zašto ne probati? 😊

roblox igrice