Family link – pametno korišćenje telefona i bezbednost dece na internetu

Stvaranje zdravih online navika kod dece

JEDNOSTAVNO UPRAVLJANJE VREMENOM I NAČINOM UPOTREBE MOBILNIH UREĐAJA

Šta je Family Link?


Family link je jedna od mobilnih aplikacija koju je plasirao Google u cilju praćenja i usmeravanja dečijih aktivnosti na internetu. Ova aplikacija je namenjena roditeljima i potpuno je besplatna, možete je preuzeti u Google Play prodavnici. Da biste koristili aplikaciju potreban je odgovarajući uređaj za roditelja i dete. 

Zašto je Family Link aplikacija baš za Vas?

Svesni smo da je zabrinutost roditelja za nepravilnu upotrebu mobilnog telefona kod dece velika. Deca danas provode veliki deo svog vremena na internetu i verujemo da Vam je stalo da to vreme bude “pametno” utrošeno. Pored svakodnevnih obaveza, teško je ispratiti nove trendove, igrice, aplikacije ili čak pojedine osobe koje postanu viralne, sve ovo je jedan veliki online izazov za roditelje! Ova aplikacije će Vam to olakšati u velikoj meri, jer kada jednom postavite ograničenja ne morate da brinete da li će se ona poštovati, aplikacija će se postarati za to!

Internet može biti divan za decu, mogu da ga koriste za istraživanje zbog školskih zadataka, komunikaciju sa nastavnicima i drugom decu, igranje interaktivnih igara..Kako donosi dobre stvari, internet donosi i neke rizike, kao što su neprikladan sadržaj, maltretiranje putem interneta i onlajn predatori. Nažalost, ali svakodnevno čujemo da ima sve više online predatora koji koriste društvene mreže ili neke druge aplikacije za komunikaciju, gde se lažno predstavljaju Vašem ili nekom drugom detetu. Roditelji treba da budu svesni šta njihova deca vide i čuju na mreži, koga upoznaju i šta dele o sebi. Iako je najbolje svakodnevno razgovarati sa decom o tome, paziti na njihove aktivnosti i voditi računa o tome šta dele na internetu, to ponekad nije dovoljno. Naš savet je da pored svakodnevno pričanja instalirate i Family Link koja je napravljena baš za ovo, odnosno za ograničenje i filtriranje sadržaja na internetu, kao i ograničavanje aplikacija!

Koje sve mogućnosti ima Family Link?

  • Upravljanje aplikacijama koje Vaše dete koristi
  • Kontrolisanje svih Google servisa
  • Uvid u vreme dnevnog korišćenja telefona
  • Uvid u lokaciju deteta
  • Daljinsko zaključavanje uređaja i druge.. 

Da li Family Link može da blokira sve nepoželjne sadržaje?

Odgovor na ovo pitanje je i da i ne. Od trenutka kada instalirate Family Link, novopreuzete aplikacije će zahtevati Vaše odobrenje za instaliranje na detetov telefon, moći ćete da vidite opcije filtriranja koje neke od tih aplikacija mogu da ponude preko Family Link-a i da izabere ono što Vi mislite da je potrebno. Međutim, sam Google se ograđuje gde kaže da ne postoji idealan filtar koji ne greši! Ono što smo mi zaključili, iz našeg ličnog iskustva sa decom, je da je to zbog nekorektne PEGI klasifikacije za određene igre ili aplikacije. Više o PEGI klasifikaciji možete pročitati ovde.

Kako instalirati, podesiti i upravljati Family Link-om?

Kako mi u Edukativnom centru Procoding, nastojimo da podignemo svest deci o bezbednosti na internetu i korisnom načinu korišćenja mobilnih telefona mi smo za vas napravili uputstvo kojim ćemo odgovoriti na ovo pitanje! Uputstvo je potpuno besplatno i možete ga preuzeti na dnu članka! 
Želimo još i da podelimo sa vama sajtove, koji su zaduženi za podizanje svesti o bezbednosti na internetu, kako roditeljima, tako i deci,  mi smo izdvojili dva čije materijale koristimo za edukaciji u vidu bezbednosti na internetu: