Takmičenje u programiranju u doba korone

O da, bilo je i pozitivnih efekata koji su nastali kao rezultat širenja Korona virusa. Naša misija je da decu podstičemo da za računarima kvalitetno provode svoje vreme. Polazeći od toga, došli smo i na ideju o takmičenju, a imajući u vidu da su deca svakako kod kuće i uglavnom za računarom. Uz tim entuzijasta, uvek željnih inovacija, organizovano je prvo online takmičenje u programiranju za osnovce, i to za učenike od trećeg do osmog razreda. Učešće je bilo besplatno, a odziv je, na naše neizmerno zadovoljstvo, bio fantastičan.

Od učenika trećeg do petog razreda se očekivalo da pokažu znanje u Scratch-u. Dati su bili delovi koda i učenici su trebali da prepoznaju šta ti delovi koda rade i da odgovore na ponuđena pitanja. Najviše je bilo zainteresovanih petaka, ali je bio odličan odziv i učenika trećeg i četvrtog razreda. I ne samo odziv, nego i njihovi rezultati! To nam je samo potvrdilo da su deca sposobna da se bave programiranjem i mnogo pre petog razreda. Mi u to svakako nismo ni sumnjali jer Procoding ima veliki broj polaznika među decom koja idu u niže razrede i koja su već odavno savladala Scratch.

Učenici od šestog do osmog razreda su imali zadatke koje je trebalo da reše u Python-u. Zanimljivo je da takmičenju nije učestvovao nijedan osmak iako je bilo nekoliko stotina takmičara ostalih razreda. Naša pretpostavka je da je to rezultat činjenice da ta generacija nije imala informatiku kao obavezan predmet u osnovnoj školi, ali i obavezama koje su imali oko pripremanja prijemnog.

Sa ponosom možemo da istaknemo da smo imali čak 781 učesnika. Ono na šta smo posebno ponosni – veliki broj učenika Procodinga su osvojili maksimum poena. Takmičenje je pokazalo da su devojčice u ovom uzrastu jako zainteresovane za programiranje i ostvarile su bolje rezultate od dečaka. Kako su izgledali zadaci na takmičenju može se videti klikom na link.

U organizaciji takmičenja je pored članova Procoding tima učestvovalo i nekoliko spoljnih saradnika kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. Takođe, zahvaljujemo se i učenicima Matematičke gimnazije koji su dali svoj doprinos ovom takmičenju. Zahvaljujemo se i velikom broju nastavnika osnovnih škola koji su se odazvali i pozvali svoje najbolje učenike da pokažu svoje znanje, naročito nastavnom (ali i nenastavnom osoblju) iz OŠ Radoje DomanovićOŠ Lazar SavatićOŠ Dragan LukićOŠ Jovan Sterija PopovićOŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Pazara, Veliko hvala i našim partnerima iz šahovskog kluba VF.

Edukativni centar Procoding je podelio i preko 30 nagrada najboljim učesnicima. Najbolji učesnici će biti kontaktirani i moći će da izaberu nagradu u vidu jednomesečnog online kursa.