Ako želite da vaši nalozi na internetu budu sigurni, neophodno je da napravite jake lozinke koje ćete lako zapamtiti. Mnogi misle da je to teško i nemoguće, ali ako nastavite sa čitanjem videćete da nije baš tako. Edukativni centar „Procoding“ vam povodom Meseca bezbednosti na internetu daruje kratko ali važno uputstvo koje vam može pomoći da se bolje zaštitite na internetu.

Koje lozinke ne treba koristiti?

Pre nego što počnemo sa pravljenjem lozinke, važno je da zapamtite kako lozinke ne treba da izgledaju. Ukoliko je vaša lozinka sifra123, lozinka2222, necudatikazem, petarpetrovic i sl. velika je verovatnoća da će neko zlonameran otkriti vašu lozinku i ugroziti vašu bezbednost na internetu.

Kako napraviti jaku lozinku?

Birajte one reči koje ćete vrlo lako zapamtiti i koje će vas asocirati na nalog koji koristite. Mi ćemo kao primer uzeti dve reči – škola programiranja. Lozinka mora da sadrži najmanje 6 karaktera, a mi preporučujemo da ona sadrži više od 10 karaktera.

2. korak – velika slova

Vaša jaka lozinka treba da sadrži barem jedno veliko slovo. Kako se naša lozinka sastoji od dve reči, mi ćemo ih spojiti, a prvo slovo svake reči biće veliko.

SkolaProgramiranja

3. korak – zamena karaktera

Čak i ovako dugačka lozinka je laka meta za hakere. Da bismo im otežali posao, neophodno je da pojedina slova zamenimo određenim simbolima ili brojevima. U našem primeru, zamenićemo sledeće karaktere sa brojevima:

a – 4
o – 0
l – 1

Lozinka sada izgleda ovako:

Sk014Pr0gr4mir4nj4

4. korak – dodavanje specijalnih simbola

Ovakvu lozinku je već sada teško „provaliti“, ali kako bismo dodatno zaštitili lozinku potrebno je da dodamo još neke specijalne simbole. Tastatura nudi veliki izbor simbola, a mi preporučujemo da upotrebite: *, , -, %, &, $, ) itd. Dodatne simbole treba pozicionirati na početku i/ili kraju svih simbola. Kada dodamo zaštitne simbole, konačna lozinka je:

*Sk014Pr0gr4mir4nj4/8

Ako uporedite početnu i krajnju lozinku, videćete da je ogromna razlika između njih. Na ovaj način ste svoj nalog uspešno zaštitili od nepoželjnog upada, a što je najvažnije – lozinka se lako pamti.

Preporuka za kraj: za svaki nalog je potrebno da napravite posebnu jaku lozinku. Ukoliko ne možete da zapamtite veliki broj lozinki, preporučujemo da napravite jednu lozinku za određenju grupu naloga (npr. jedna lozinka za sve naloge na društvenim mrežama).