Lego WeDo 2.0

Šta je Lego WeDo 2.0?

Lego WeDo 2.0 predstavlja najnoviji paket razvijen od strane Lego kompanije. Ima za cilj da približi deci složene teme iz fizike, inženjerstva i programiranja ali i da poboljša njihovu motoriku i kognitivne sposobnosti. Tematike koje pokriva su veoma raznovrsne: od istraživanja biljnog I životinjskog sveta do dalekog svemira i morskih dubina. Praveći robote i razne mehanizme, deca se odlično zabavljaju ali i uče kako rade razni mehanički uređaji. Sklapaju različite modele robota koje će kasnije programirati da izvršavaju određene zadatke. Tokom izrade modela prolaze kroz sve faze prisutne u inženjerskom dizajniranju: od definisanja problema, preko planiranja, pravljenja rešenja, njegove modifikacije, i na kraju objašnjavanja rešenja. Da bi došli do cilja moraju da rade u paru čime se podstiče kolaboracija i komunikacione veštine.

lego wedo

LegoWeDo i Lego WeDo 2.0

Lego WeDo 2.0 predstavlja noviju verziju paketa Lego WeDo koji je nastao 2009. godine i postigao veliki uspeh i popularnost. Novi paket nudi dosta više mogućnosti od svog prethodnika. Ima skoro duplo više delova, pa je pomoću njega lakše napraviti kako sasvim jednostavne tako i znatno moćnije i veće modele. Ove karakteristike ga čine zanimljivim i korisnim edukativnim sredstvnom i mlađoj i starijoj deci.

Lego WeDo 2.0 u STEM edukaciji

Lego WeDo 2.0 predstavlja u ovom trenutku sigurno najbolje edukativno sredstvo u STEM edukaciji koje je razvijeno u saradnji sa MIT univerzitetom (koji je napravio i Scratch). Pomoću ovog paketa deca mogu da unaprede brojne veštine. Uče se dekompoziciji problema, tj. kako da ga razlože na manje delove kako bi olakšali dolazak do rešenja. Kroz prepoznavanje poznatih delova zadatka savladavaju i generalizaciju. Dok rešavaju problem naučiće da prepoznaju niz koraka koje vode njegovom rešenju i tako steći algoritamsko razmišljanje koje je neophodno za programiranje. Kada naprave mehanizam uradiće i evaluaciju, tj. znaće da procene da li napravljeni prototip radi ono što se od njega očekuje. I na kraju, naučiće da objasne suštinu rešenja bez navođenja suvišnih detalja što čini apstrakciju. Ako želite da Vaše dete kroz rešavanje praktičnih problema nauči veštine neophodne za većinu današnjih zanimanja, kursevi iz Lego WeDo 2.0 robotike su odličan izbor.