Procoding u poseti OŠ Milan Rakić

Edukativni centar Procoding je u periodu od 23.5. do 30.05. u saradnji sa OŠ „Milan Rakić“ održao radionicu pod nazivom „Bezbednost dece na internetu i Scratch programiranje”. Radionicama su prisustvovali učenici od 1. do 4. razreda – ukupno 15 odeljenja. Deca su imala priliku da se za vreme trajanja jednog školskog časa na zanimljiv način upoznaju sa opasnostima koje sa sobom nose društvene mreže i internet, da nauče da se zaštite od istih, ali i da se na kreativan način upoznaju sa Scratch-om, programskim jezikom namenjenim deci uzrasta od 8-12 godina.

Prvi deo časa je bio posvećen tome da deca shvate i daju odgovor na pitanje – “Šta znači biti bezbedan na intertnetu?” kako bi se podigla njihova svest o ozbiljnosti prisustva na internetu. Smatramo da je upoznavanje dece kroz odredjeni vizuelni sadržaj i učenje kroz primere o tome kako se zaštititi na internetu jedna od ključnih stvari i osnova od koje se počinje. Naš centar je na vrlo maštovit i zanimljiv način, u vidu filma koji je prilagođen najmlađem uzrastu, predstavio deci jednu od mnogobrojnih situacija u kojima mogu da se nađu ako nisu dovoljno oprezni. Deca su postavljala jako zanimljiva pitanjima i kroz razgovor zajednički dolazila do odgovora i do pouke o tome šta znači bezbedno se ponašati na internetu.

Drugi deo časa je posvećen tome da se pokaže deci kako da pametno iskoriste svoje vreme za računarom i krenu sa razvojem veština koje će im kasnije biti od koristi, kako da dođu do određenih znanja, i kako da rešavaju probleme na kreativan način razvijajući logiku. Pokazali smo im kako se programira u Scratch-u, programskom jeziku koji je specijalno dizajniran za decu školskog uzrasta. Imali su mogućnost da vide kako mogu sami da isprogramiraju svoju igricu, izaberu likove, zadaju im određene komande, aktivno učestvujući u času. Potrudili smo se da na što bolji i kreativniji način probudimo njihovu maštu i logiku kako bismo im pokazali šta sve mogu pametno da nauče i kako da na produktivan način iskoriste svoje vreme. Deci se drugi deo časa najviše svideo a nama iz edukativnog centra školski čas je proletelo.