Programski jezik SCRATCH

Scratch je vizuelni programski jezik dizajniran za decu školskog uzrasta. U njemu se programira tako što se koriste i slažu jednostavni programski blokovi. Zbog svoje jednostavnosti, pogodan je za učenje programiranja u ranom uzrastu. Preveden je na više od 70 jezika, uključujući i srpski. Ima preko 30 miliona deljenih projekata, a svaki dan nastaje više od hiljadu novih. Svoj naziv Skreč duguje tehnici koju koriste DJ-evi prilikom miksovanja muzičkih klipova.

Nova verzija  3.0

Prva verzija nastala je 2003. godine s ciljem da školska deca nauče osnove programiranja. 10 godina kasnije je nastala sledeća verzija – 2.0. Trenutno je u najavi nova verzija. Beta verzija će biti dostupna u avgustu ove godine, a za januar 2019. godine je planirana zvanična verzija 3.0. Skreč 3.0 će biti napisan u HTML5, a najavljeno je da Internet Explorer neće biti podržan.

Popularnost Skreča

Skreč je stekao popularnost zahvaljujući svojoj jednostavnosti i mogućnosti da se u njemu kreiraju zanimljivi programi. S druge strane, pruža dobru osnovu za učenje logike programiranja i olakšava kasniji prelazak na neki drugi programski jezik. Najveći broj korisnika koristi Skreč za pravljenje igrica. Deci je ovaj pristup najzanimljiviji i najlakše ga usvajaju. Postoji veliki broj kurseva i kod nas i u inostranstvu gde deca mogu da nauče kako da prave igrice u Skreču. Pored igrica, Skreč omogućava pravljanje igrica i animacija. Veliki doprinos popularnosti donosi i jaka onlajn zajednica. Projekti mogu biti lako postavljeni onlajn gde svako ima pristup izvornom kodu koji kasnije može da menja i dorađuje.

Skreč u Srbiji

I u Srbiji je ovaj programski jezik prepoznat kao idealan za učenje programiranja u školskom uzrastu. Informatika koja je do skoro bila izborni predmet, u petom razredu postaje obavezna, a deca počinju da uče Skreč kao prvi programski jezik. U njemu prave svoje prve animacije i igirce, tako da ima veliki potencijal da zainteresuje mlade za ovu zanimljivu i atraktivnu oblast. Prve reakcije su veoma pozitivne i sve više mladih ulazi u svet programiranja zahvaljujući Skreču. Naša škola programiranja nudi kurs Scratch-a namenjen deci uzrasta od 8 do 12 godina.