Upis u srednje škole 2019/20

Upis deteta u srednju školu je velika prekretnica i za dete i za roditelje. Od dobrog izbora umnogome zavisi da li će dete biti uspešno i srećno u životu. Radni vek je sve duži, na poslu ljudi provode više vremena nego kod kuće. Loš izbor vodi ne samo do loših ocena, već i neuspeha i frustracija u odraslom dobu. Da do toga ne dođe preporuka je da dete poseti savetovalište za profesionalnu orijentaciju kako bi dobilo smernice za svoje buduće zanimanje. Psiholozi na profesionalnoj orijentaciji pomažu mladima da bolje upoznaju sebe i svoje karakteristike koje su bitne za izbor budućeg zanimanja.

Najtraženije zanimanje – programer

Prilikom izbora budućeg zanimanja često se rukovodimo i kasnijem mogućnošću nalaženja posla. Republički zavod za statistiku utvrdio je da su najveće prosečne plate u Srbiji tokom prethodne godine imali upravo IT stručnjaci. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, visokoobrazovni profili iz oblasti IT-ja najbrže dolaze do poslova i imaju daleko najveće šanse za zapošljavanje. Stalno čujemo da je IT jedan od najprofitabilnijih sektora i kod nas i u svetu. Zbog toga ne čudi što većina roditelja mašta da im deca postanu programeri. Jedna od najvećih zabluda je i da se programer postaje preko noći. Mnogi misle da je dovoljno upisati dete na dvomesečni kurs nakon koga će ono postati programer i doći do plate od 1000 evra. Nažalost, put do progamera je daleko teži: zahteva da se krene na vreme, da se stalno uči i usavršava, i nipošto ne treba zanemariti formalno obrazovanje.

IT odeljenja u gimnazijama

I ove godie će u gimnazijama širom Srbije biti otvoren veliki broj specijalizovanih IT odeljenja. Učenici koji pohađaju ova odeljenja slušaju gimnazijske predmete „obogaćene“ predmetima iz oblasti informacionih tehnologija. Ova odeljenja u gimnazijama daju učenicima mnogo šira znanja u oblasti informacionih tehnologija nego drugi gimnazijski smerovi. Stručni predmeti su koje će učenici imati su: programiranje, primena računara, objektno orijentisano programiranje, baze podataka, programske paradigme i web programiranje.Ova odeljenja daju odličnu pripremu za nastavak školovanja na nekom od IT fakulteta, ali ostavljaju učenicima i mogućnost da upišu i neke druge fakultete. Još jedna prednost IT odeljenja je što će imati do 20 učenika, dok se na časovima informatičkih i programerskih predmeta radi sa grupama od po 10 učenika.

Upis u IT odeljenja

Učenik koji želi da upiše IT odeljenje polaže test iz matematike na kome može da ostvari najviše 240 bodova, a smatra se da je položio prijemni ako je ostvario najmanje 120 bodova na testu. Za 2 godine će kandidati koji žele da upišu IT odeljenje pored matematike polagati i prijemni iz informatike. Kandidati koji polažu prijemni ispit IT odeljenja mogu da konkurišu za upis u svim gimnazijama u Republici Srbiji koje prema konkursu upisuju navedena odeljenja. Rok za prijavu je bio od 13. do 17. maja, a prijemni se polaže 2.juna. U 2018. godini je veliki broj osmaka izrazio želju da upiše ova odeljenja a čak 1300 je položilo prijemni, što je 5 puta više nego 2017. godine kada je svega 280 učenika položilo prijemni za IT odeljenja.

Da li je Vaše dete budući programer?

Da li dete ima sklonost ka matematici je lako utvrditi jer se dete sa tim predmetom kreće odmah po upisu u osnovnu školu. Često deca koja imaju sklonosti ka matematici pokazuju sklonost i ka informatičkim predmetima, ali to ne mora da bude slučaj. Problem u našem školstvu je što se deca tek u višim razredima upoznaju sa informacionim tehnologijama, pa roditelji dosta kasno mogu da vide potencijal. Učenje programiranja nije lako i zahteva da se krene na vreme. Danas u razvijenim zemljama deca stiču osnove IT obrazovanja već u 5.-oj godini. Razvijeni su alati koji omogućavaju da se u najranijem urastu upoznaju sa programiranjem (Scratchjr, Scratch, linkovi ka našim kursevima). Tokom tih kurseva je moguće na vreme otrkiti sklonosti deteta i usmeravati njegovo obrazovanja u pravom smeru. Srećom, i kod nas postoje edukativni centri gde deca mogu da se upoznaju sa programiranjem u ranom uzrastu. Možda baš u Vašem detetu čuči mali programer?