Deseta noć istraživača 2019

Noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ove godine je održana jubilarna deseta noć istraživača. Stoga je edukativni centar Procoding bio više nego ponosan što je imao jedinstvenu priliku da u njoj učestvuje. U petak, 27. septembra, više stotina posetilaca je posetilo naš štand u Big Fashion tržnom centru. Posetioci su imali priliku da pomoću dioda, baterija i minijaturnih motora naprave jednostavnog robota. Pored radionice za robotiku, mlađi posetioci su mogli da nauče kako se prave igrice u Scratch-u i da ih testiraju koristeći BANANE! Učenicima viših razreda se naročito svidela platforma Arduino. Na njoj su mogli da se upoznaju sa osnovama elektronike na primeru senzora za vlagu. U noći istraživača predstavljena je i radionica “Micro:bit” za koji su učenici pokazali veliku zainteresovanost.

Iako je satnica predviđala da se program završi do 21h, naš štand je ostao pun sve do samog zatvaranja tržnog centra. Deca željna znanja su do samog kraja strpljivo stajala u redu čekajući da naprave svog prvog robota. Za nepunih 7 sati koliko je trajala manifestacija napravljeno je preko 200 robota, a više kilograma banana je “stradalo” prilikom testiranja igrica! Senzor za vlagu je preživeo i čeka nastavak druženja na našem kursu Arduina.

Edukativni centar Procoding je ponosan što je učestvovao u ovom bitnom događaju. Iskoristili smo pruženu priliku da popularizujemo nauku i kroz zabavu i igru je približimo najmlađima.